El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Espanyolitzar

Ahir el Ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va declarar que està interessat en que els estudiants de Catalunya comparteixin l’orgull de ser espanyols i catalans i que si les seves declaracions sobre l’interès en “espanyolitzar els alumnes catalans” realitzades dimecres en el Congrés porten a algú a pensar “en el passat o en el franquisme” és que “aquest algú té un problema de categories mentals, condueix amb el retrovisor i no sap mirar el futur”. Res a comentar, en aquest cas una imatge val més que mil paraules:

españolizar 2.jpg

españolizar.jpg

És a dir, esteu llegint el blog d’una persona que té un problema de categories mentals, condueix amb el retrovisor i no sap mirar el futur. Maleïda memòria històrica.

I per acabar, com avui és 12 d’octubre, recuprerem una portada de La Vanguardia de 1944. Sense comentaris, també parla per si sola:

la vanguardia hispanidad.jpg

comparteix

informació

etiquetes

Una resposta

  1. Parles de memòria històrica… i jo t’ho agraeixo… perquè no només el Sr. Wert no té memòria històrica, i això que és Ministre de Cultura i se suposa que és una persona amb “certa” formació… Sembla que molts obliden ràpidament la memòria històrica, no la tenen present i això és un error.

    La cultura catalana fou víctima de la dictadura franquista, però també foren víctimes molts republicans espanyols i les classes obreres. Que tot això no ho recordem? Que no recordem que a Astúries i al País Basc varen morir obrers que lluitaven pels seus drets?

    Ah! i també estaria bé recordar que després de les eleccions del febrer de 1936, enmig de la Segona República varen guanyar les “Esquerres” i la idea era fomentar un sistema democràtic. Però, les “Dretes” no varen respectar les eleccions i van decidir imposar-se. Conspiració militar, cop d’estat, guerra i massacre. Explicat breument. En una Guerra no hi ha bons ni dolents; però l’acció d’imposar és una de les més horribles que conec.

    No tenir noció de tots aquests fets històrics, no demostrar-ne interès em costa molt d’entendre. No són històries que ens hagin d’encuriosir per la morbositat sinó per poder saber d’on venim, on vivim, tenir criteri propi i saber on anem. Hem de ser conscients de tot això; nosaltres tenim la gran sort de passejar per la ciutat de Barcelona sense por, per exemple. Sabem que avions no ens vindran a bombardejar.

    On vull anar a parar? M’agradaria que entre tots reflexionessim perquè el saber adquirit per un mateix et dóna capacitat de decidir i d’opinar, et dóna llibertat. Quan som petits ens ensenyen que està bé i què no; ens fem grans i som capaços de distingir-ho. Tenir una mínima noció sobre la memòria històrica ens permet ser crítics i dir: “això no està bé!” o “aquí ens prenent el pèl”. Vivim en un segle on és permesa la lliberta d’expressió, doncs endavant! Cal ser curiós en aquesta vida, cal tenir inquietuds.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS