Com ja ha esdevingut tradició, comencem l’any nou compartint les estadístiques del blog amb els lectors. La veritat és que cada vegada se’m fa més complicat de realitzar aquest ritual perquè en enfrontar-me amb les dades que ofereix el comptador novament em trobo amb bones notícies i les paraules d’agraïment comencen a sonar repetides. Però només puc fer això, repetir-me i dir: moltíssimes gràcies! Aquest any ens han visitat 255.127 persones, el que comporta que 467.891 pàgines del blog van ser visionades. En total, des de la integració de Ciències Socials en Xarxa en la pàgina web de Sàpiens, l’abril de 2010, hem tingut 330.705 visites.
És una bestiesa d’estadística que omple d’alegria, però que a la vegada deriva en un sentiment enorme de responsabilitat per presentar cada dia un millor espai. Aquest blog és un espai personal, integrat en la revista líder del país, sí, però sense cap altre intenció que la de difondre la nostra història d’una manera planera, didàctica i entenedora. L’únic guany que en trec és la vostra presència. Només intento fer quelcom útil per a entendre qui som, d’on venim i perquè passen les coses. I cada any em demostreu que el camí és l’encertat. Gràcies, gràcies i mil gràcies. El compromís es renova un any més, i ja en van quatre, per seguir apropant des del passat les claus per comprendre el present. Sempre que vulgueu aquí hi serem.
Per conèixer millor què us interessa i què és el que voleu llegir, aquest és el top-10 de les entrades més visionades del blog en el 2011:
- L’Edat dels Metalls
- Els gremis a la Barcelona medieval
- La indústria tèxtil catalana en el segle XIX
- La societat feudal: els estaments
- Les croades
- Bàrcino, un passeig per la Barcelona romana
- El segle XVIII: la pervivència de l’Antic Règim
- Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà (1789)
- Pobles bàrbars, invasions i fi de l’Imperi Romà
- Els comtats catalans en els segles XI i XII: l’expansió peninsular i la consolidació del casal de Barcelona
I com que el més llegit no té perquè ser el més interessant, polèmic i controvertit, i la vostra participació sempre ha de ser premiada, també volia deixar l’enllaç cap a les entrades que més debat han generat en els darrers mesos:
- Colom i la casa reial catalana
- De la Marca Hispànica a la independència dels comtats catalans
- Franco i la “solució final” del problema català
- L’autocràcia tsarista i la crítica de Tolstoi
- Maximilien Robespierre, l’Incorruptible
- L’Orient Mitjà: el conflicte araboisraelià
Novament gràcies, moltíssimes gràcies a tots. Feliç any 2012 a tothom i fins demà, quan reprendrem el blog amb normalitat.
One Response
Vicente, et vull agrair la teva feina. El teu bloc és ja una referència pel que fa a recursos sobre història a Catalunya. Felicitats i t’encomio a continuar amb les mateixes ganes de fer avinent a l’abast de tots la història.