El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

La Conferència de San Francisco i el naixement de les Nacions Unides

En les diferents conferències de pau que van tenir lloc durant el desenvolupament de la Segona Guerra Mundial, les tres grans potències aliades van considerar necessari la creació d’una nova organització internacional amb la finalitat de mantenir la pau i la seguretat internacional. Així, a la Conferència de San Francisco, celebrada entre el 15 d’abril i el 26 de juny de 1945, es va estructurar el naixement de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) com a superestructura internacional que havia de substituir la desprestigiada Societat de Nacions.

onu.jpg

La nova organització, nascuda de la iniciativa dels Estats Units, Gran Bretanya i la URSS, va comptar amb 46 Estats fundacionals i els seus objectius eren:

1. Mantenir la pau i la seguretat internacional, rebutjant la força i obligant als seus membres a cercar solucions pacífiques als conflictes (recomanacions, arbitratges, mediacions).

2. Assolir la cooperació entre les nacions en qüestions econòmiques, socials, culturals, educatives i sanitàries.

3. El dret de defensa dels Estats, els quals per preservar la pau podien aliar-se eventualment davant d’altres mitjançant pactes regionals i de seguretat.

4. La no-ingerència d’altres Estats en els afers interns de cada nació.

5. El dret dels pobles a l’autodeterminació, fet que estimulava la independència de les colònies que formaven part dels grans imperis.

conferencia de san francisco.jpg

L’ONU disposa de tres òrgans principals:

1. L’Assemblea General, formada per tots els Estats membres que es reuneixen anualment i amb igualtat de vot, per prendre una decisió es necessita una majoria de dos terços. Només pot emetre recomanacions per aquells països que no voten una sentència.

2. El Consell de Seguretat, integrat per quinze Estats membres. Hi ha cinc membres permanents (Estats Units, Gran Bretanya, França, Rússia i Xina), els quals disposen de dret de veto sobre qualsevol decisió. Els altres deu membres del Consell s’elegeixen per períodes de dos anys. És l’òrgan de decisió i execució de l’organització i els països membres de l’ONU, teòricament, han de complir les decisions dictades pel Consell.

3. La Secretaria General, formada pel secretari general, elegit per períodes de quatre o cinc anys i amb funcions administratives i diplomàtiques, i els funcionaris de l’organització.

onu-la-salle-de-l-assemblee-generale.jpg

Dins de l’ONU també existeixen d’altres organismes rellevants, com el Tribunal Internacional de Justícia amb seu a l’Haia, i el Consell Econòmic i Social, el qual és un instrument essencial en la cooperació pacífica entre les nacions a través dels diferents organismes especialitzats (FAO, UNESCO, OIT, etc.).

comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS