El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Tolstoi denuncia la repressió i la misèria viscuda a la Rússia tsarista

La Rússia tsarista era un autèntic bastió de l’Antic Règim, amb un poder absolut del monarca i un clar predomini de l’aristocràcia, que controlava immensos territoris on es mantenia una estructura rural i on la servitud encara era vigent a mitjans del segle XIX. Els petits grups liberals i revolucionaris no sobrepassaven els límits d’una petita burgesia ciutadana i una elit intel·lectual, mentre que la major part del país restava al marge de qualsevol activitat política.

Myasoedov_16.jpg

Així denunciava l’escriptor Lleó Tolstoi la situació de repressió i misèria en la qual es trobava el país en una carta adreçada al tsar Nicolau II datada el 1902:

Un terç de tot Rússia es troba sota “vigilància reforçada”, és a dir, fora de les condicions legals. Les presons i els camps de treballs forçats són plens de milers de detinguts polítics […]. A totes les ciutats i als centres industrials els soldats són llançats contra el poble amb les armes carregades […]. L’únic resultat de l’activitat governamental és que els cent milions d’habitants del camp són cada cop més pobres cada any, de tal manera que la fam s’ha convertit en un fenomen normal a Rússia.

comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS