El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

El sistema polític anglès del segle XIX vist per un francès

Contràriament al que es vivia a la majoria dels països europeus, a Anglaterra els avenços polítics liberals del segle XIX van produir-se en un marc d’estabilitat institucional de la monarquia parlamentària, sense que el país es veiés afectat per onades revolucionàries que van sacsejar el continent.

El filòsof i historiador francès Hippolyte Taine ho explicava així a les seves Notes sur l’Anglaterre (1871):

taine.jpgLa Constitució política és estable i no corre el risc, com la nostra, de ser violentament derogada i mal reformada cada vint anys. És liberal i invita els particulars a participar com actors i partícips en els assumptes públics, i no a mirar-se’ls com a simples curiosos.

Dóna la pauta que cal seguir a la classe superior, que és la més capacitada per governar el país i que troba en aquesta tasca la seva feina natural, en lloc de llanguir o de perdre’s per falta d’objectius, com passa al nostre país. Se la sotmet sense gaires problemes a millores continues i produeix finalment el bon govern: el que respecta més la iniciativa dels individus i col·loca el poder a les mans dels més dignes. Els ciutadans parlen i s’associen com els plau, no hi ha al món una premsa tan ben informada, ni assemblees tan competents.

De tendència positivista i alhora determinista, la posició filosòfica de Taine comportava una explicació de la Història a partir de lleis equivalents a les de les ciències de la natura.

comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS