El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Cronologia de la història de París

La ciutat antiga:

Segle III a.C. La tribu gala dels parisii s’instal·la a la Ile de la Cité.

52 a.C. Les legions de Juli César es fan amb el control de l’illa.

Segles I i II: La ciutat gal·lo-romana, batejada com a Lutècia, creix lentament. París creix per la vora esquerra del Sena. Es construeixen les termes de Cluny i l’aqüeducte.

280: Les invasions bàrbares arrasen Lutècia.

360: Julià l’Apòstata es proclamat emperador dels gals. Lutècia es rebatejada com París.

451: La inspiració de Santa Genoveva salva París de la invasió d’Atila, rei dels huns. La santa es converteix en la patrona de la ciutat.

El París medieval:

508: En l’època merovíngia Clodovic converteix París en la capital del seu regne.

Segles VIII i IX: Els carolingis abandonen París. S’inicien les invasions normandes.

987: Hug Capet, comte de París, es coronat rei de França.

1163: Comença la construcció de la catedral de Notre Dame.

1180-1210: Felip August fa construir las muralles de París i la fortalesa del Louvre.

1248: Sant Lluís construeix la Santa Capella per a rebre la corona d’espigues de Crist.

1257: Robert de Sorbon funda la Universitat de la Sorbona.

1268: La potent corporació dels mariners adopta el lema llatí «Fluctuat Nec Mergitur» («Flota sense enfonsar-se»), que més endavant es convertiria en la divisa de París.

1345: Finalitza la construcció de Notre Dame.

1364-1380: Edificació de la Bastilla, una nova muralla per a París, i transformació del Louvre en residencia reial sota el regnat de Carles V.

1420-1436: La ciutat, ocupada pels anglesos en el context de la Guerra dels Cent Anys.

Del renaixement al Rei Sol:

1515-1547: Sota el regnat de Francesc I, a la capital proliferen les construccions renaixentistes com el nou Louvre i l’Ajuntament.

1572: Assassinat massiu de protestants del dia de San Bartomeu.

1605: Enric IV inicia la construcció de la plaça reial, la futura place des Vosges.

1610: Enric IV, assassinat per Ravaillac, al carrer de la Ferronnerie.

1610-1643: Durant el regnat de Lluís XIII el bisbat de París deixa la tutela de Sens i es converteix en arquebisbat. Richelieu funda la Acadèmia Francesa. Neix el Museu d’Història Natural. Es construeix el Palau de Luxemburg i es realitzen les obres de condicionament de la illa de Saint Louis i Marais.

1648: Sota la regència d’Ana d’Àustria i el seu primer ministre Mazzarino esclata la Fronda, una revolta del poble, els parlaments i els prínceps, que trasbalsaria París fins 1653.

Finals del segle XVII: Lluís XIV fa construir obres mestres de l’art clàssic com la Cour Carrée i la columnata del Louvre, els Invàlids o el castell de Versalles… El 1680 abandona el Palau del Louvre i es trasllada amb la seva cort a Versalles.

1715: Mor Lluís XIV a Versalles després de regnar durant 72 anys.

De la Il·lustració a la Revolució:

1715 – 1789: És l’anomenat Segle de les Llums. En els salons parisencs, els grans filòsofs difonen idees que conduiran a la formulació del liberalisme polític, són Montesquieu, Voltaire, Rousseau i Diderot, entre d’altres. En la segona meitat de la centúria Lluís XV fa construir l’Escola Militar, el Panteó i la futura Plaça de la Concòrdia.

1789: Presa de la Bastilla, el 14 de juliol, que marca l’inici de la Revolució Francesa i el declivi de la monarquia de dret diví a França. El 17 de juliol la bandera nacional tricolor, formada pels colors de la ciutat de París (blau i vermell) i del rei (blanc), es adoptada a l’Ajuntament per Lluís XVI.

1792: Proclamació de la República.

1793: Execució de Lluís XVI i la reina Maria Antonieta a la plaça de la Concòrdia. Comença el Terror. S’obre el Museu del Louvre.

1799: El 9 de novembre (18 brumari, any VII del calendari republicà), el cop d’Estat de Napoleó Bonaparte posa fi al règim del Directori i a la Revolució pròpiament dita.

D’un imperi a l’altre:

1804: Napoleó es coronat emperador a Notre Dame.

1804-1815: Durant el Primer Imperi es construeixen els cementiris de Montparnasse, Montmartre i Père-Lachaise. L’edificació del Louvre continua, es posa la primera pedra de l’Arc del Triomf i s’aixeca la columna Vendôme.

1821 – 1825: Finalitza la construcció dels canals de l’Ourcq, Saint-Denis i Saint-Martin. S’introdueix la il·luminació a la via pública. Lluís XVIII mor el 1824.

1830: La Revolució de juliol acaba amb el regnat de Carles X.

1836: Sota el regnat de Lluís Felip finalitzen les obres de l’Arc del Triomf, i l’Obelisc (portat des de Luxor durant les campanyes napoleòniques a Egipte) es erigit en el bell mig de la Plaça de la Concòrdia.

1844: La plaça de la Concòrdia és la primera en ser il·luminada amb electricitat.

1848: La Revolució desemboca en la proclamació de la Segona República.

1852-1870: El Segon Imperi transforma la capital. El prefecte Haussmann la modernitza amb gegantesques obres urbanes: excava amplies arteries bordejades per grans immobles, desenvolupa el sistema de clavegueram, fa construir noves estacions, hospitals i crea grans parcs, como el Bois de Boulogne, el Bois de Vincennes, els Buttes-Chaumont i el parc Montsouris. Finalitza la remodelació del Louvre i Charles Garnier comença la construcció de l’Òpera. París es divideix en vint districtes.

D’ocupació a ocupació:

1870: Proclamació de la Tercera República a l’Ajuntament.

1871: Els exèrcits prussians posen setge a la ciutat. Després vindria l’esclat de la Comuna de París. L’Ajuntament seria destruït, i seria reconstruït en els anys següents.

1885: Funerals nacionals per Victor Hugo, el seu cos descansaria al Panteó després d’haver estat exposat sota l’Arc del Triomf.

1889: Inauguració de la Torre Eiffel durant l’Exposició Universal.

1900: Primera línea de metro: «Porte Maillot – Porte de Vincennes». L’Exposició Universal deixa tres monuments en la ciutat: el Grand Palais, el Petit Palais i el pont Alexandre III.

1910: Grans crescudes del riu inunden els barris a les vores del Sena. La basílica del Sacre Coeur, iniciada el 1876, finalment es terminada.

1914 – 1918: París es salva de l’ofensiva alemanya a la Primera Guerra Mundial gràcies a la batalla del Marne.

1920: El soldat desconegut, inhumat sota l’Arc del Triomf.

1937: Durant l’Exposició Universal s’inauguren el Palais de Chaillot i el Palais de Tokyo.

1940 – 1944: Els alemanys ocupen París. El 1942, 12.000 jueus son detinguts i retinguts al velòdrom d’Hiver abans de ser deportats.

1944: Liberació de París el 25 d’agost. El dia 26 el general De Gaulle desfila pels Camps Elisis. El comandant alemany Dietrich von Choltitz, encarregat de la defensa de París, desobeeix l’ordre de Hitler de destruir els monuments de la capital.

comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS