El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

Ciències Socials en Xarxa
El blog de la Història, la Geografia i la Història de l’Art

El blog de la Història,
la Geografia i
la Història de l'Art

El blog de la Història, la Geografia i la Història de l'Art

El liberalisme polític: la llibertat d’opinió

El liberalisme polític d’inicis del segle XIX venia a recollir els principis bàsics de la Revolució francesa, propugnant la llibertat de l’individu concretada, per exemple, en la llibertat d’opinió. Així, una de les principals demandes del liberalisme seria la llibertat de premsa i d’expressió en públic de les pròpies idees.

D’aquesta manera ho expressava l’escriptor i polític francès Benjamin Constant (1767-1830) en el seu discurs De la llibertat dels antics comprada a la dels moderns de 1819:

La llibertat és el dret que té cadascú a estar sotmès només a les lleis, de no ser detingut, empresonat, ni condemnat a mort o molestat, de qualsevol forma que sigui pel caprici d’un o més individus. És el dret que tothom té a expressar la seva opinió, a seguir les seves inclinacions, a traslladar-se d’un cantó a un altre, a associar-se. És, finalment, el dret a influir sobre la marxa de l’Estat, bé sigui anomenant tots o part dels funcionaris, bé aconsellant o qüestionant, o per mitjà de les peticions que l’autoritat tingui més o menys l’obligació de prendre en consideració.

Benjamin_Constant.jpg

comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

L’AUTOR


Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981) és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’educació secundària, és membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB).

EL BLOG

Ciències Socials en Xarxa és un espai de divulgació que intenta apropar d’una manera didàctica el món de la història de les civilitzacions, la cultura i l’art a tots els lectors. Un blog que busca explicar la nostra història, com a catalans i com a ciutadans del món. Perquè saber qui som, d’on venim i quin és el nostre passat és bàsic en una societat canviant com la que hem de viure.

Per contactar, podeu deixar un comentari al blog o enviar un e-mail a socialsenxarxa@gmail.com. Qualsevol aportació, per part de tots els visitants, serà benvinguda.

ÍNDEX DE CONTINGUTS