Es diu que una imatge val més que totes les paraules que puguem fer servir per explicar un fet. Sempre he cregut que aquesta afirmació és un tòpic massa estès per encobrir la nostra pròpia incapacitat per explicar determinats fets. Ara bé, en aquest cas una imatge sí ens parla per si sola:

L’home del tanc, també anomenat el rebel desconegut és el sobrenom que va atribuir-se a un home anònim que va esdevenir internacionalment famós al ser gravat i fotografiat de peu davant d’una fila de tancs durant la revolta de la Plaça de Tiananmen del 1989 a la República Popular Xina.
La imatge va ser captada el 5 de juny, tal dia com avui de fa vint-i-un anys, per, com a mínim, tres fotògrafs situats en els balcons de l’Hotel Beijing, a la plaça Tiananmen: els nord-americans Jeff Widener, per a l’agència Associated Press (AP), i Charlie Cole, per la revista Newsweek, i el britànic Stuart Franklin, de Magnum, per la revista Time.
La fotografia i el metratge de l’home de peu, sol davant d’una amenaçadora filera de tancs, es va emetre aquella mateixa nit en els informatius d’arreu del món. Un sol home, desarmat, valent, que va tenir la valentia de posar-se davant dels tancs que s’apropaven a represaliar els estudiants que es manifestaven a la Plaça de Tiananmen i aturar el seu avenç.
Una imatge que ens recorda un dels més obscurs episodis de la història recent de la Xina: la matança de centenars d’estudiants amb la qual el govern comunista va posar fi a les protestes que des de l’abril havien sacsejat la tranquil·la vida de Pequín. Encara avui no s’ha donat a conèixer cap llista oficial de morts en aquells incidents i alguns d’aquells joves manifestants encara són empresonats. Serà l’anònim heroi de la fotografia un d’ells? Potser sigui l’hora de que el gegant asiàtic ens donés la resposta.