Això és Ciències Socials en Xarxa, un blog que des del 2008 ha buscat convertir-se en un espai de divulgació per apropar el món de la Història de les civilitzacions, la cultura i l’art des de la prehistòria fins els nostres dies a tots els visitants (estudiants, professors i curiosos de la matèria en general). Avui iniciem una nova aventura a la xarxa gràcies a l’oportunitat que ens brinda Sàpiens en la inauguració del seu nou portal. És una idea i un projecte il·lusionant on esperem estar a l’alçada del que els seus lectors es mereixen.
Utilitzarem aquest blog, almenys d’inici, com un espai on deixar materials referits a les Ciències Socials a l’abast de del públic en general, però també com una manera de formular consultes. Tot allò que s’hauria de treballar en una aula de secundària, amb una especial atenció a la Història, que al cap i a la fi és la meva especialitat, reunit en un espai web a l’abast de tots els visitants.
A més, incorporarem els nous continguts del projecte “París: Llums i Revolució”, nascut a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2004 de la mà del professor Josep Alavedra Bosch, per a donar a conèixer la veïna França i la ciutat de París a través de la seva història, amb una especial atenció al període de la Revolució francesa.
Les xarxes socials on line, els blogs, les wikis i algunes altres eines d’Internet són les tècniques d’aprenentatge del futur. No han de substituir en cap cas el llibre de text, sinó que l’han de complementar. La novetat pot generar rebuig inicial, però la realitat és que les xarxes socials en l’educació s’estan inserint en el sistema de manera gradual, amb reserves, però de forma inevitable.
L’ús de les eines web dóna lloc a un aprenentatge més autèntic; augmenta la motivació dels alumnes al veure’s “examinats” pels seus companys; permet l’accés a una varietat àmplia i rica de recursos; dóna la possibilitat de ser, a la vegada, estudiant i docent; permet que el professor no només imparteixi una classe magistral, un sense sentit en els temps que corren, sinó que es doni la veu a l’alumne i s’afavoreixi el seu esperit crític i creatiu.
Les eines digitals són ideals per a l’ensenyament, on cada classe és una petita societat formada pel professor, els alumnes i el coneixement com a element comú per a tots. El professor no deixa d’ensenyar, però ara els alumnes poden implicar-se, investigar i buscar respostes. I els hem de deixar aquestes eines al seu abast. Amb aquest ideari seguirem treballant des de Ciències Socials en Xarxa en aquesta nova etapa que avui iniciem.
Vull agrair la confiança que des de Sàpiens s’ha dipositat en aquest blog per a formar part de la seva nova etapa a la xarxa, així com de tots aquells fidels lectors que durant aquests gairebé dos anys ens han seguit i han participat de la idea il·lusionant que va ser Ciències Socials en Xarxa i que entre tots hem anat consolidant. Vull donar les gràcies a en Josep Alavedra Bosch per posar en marxa la idea de fer el salt de les aules a la xarxa. I, finalment, he de donar les gràcies a tots aquells (amb la meva dona al capdavant) que han hagut de suportar les hores que he invertit davant de l’ordinador.
Gràcies per la visita. Aquí sempre hi sereu benvinguts. Comencem una nova aventura i us volem tenir al nostre costat.